En på hundra

En hårddisk på 1TB kan man idag få för 500kr. En lätt komprimerad högupplöst jpeg-bild väger ca 10MB. En matematiskt lagd person kan därmed räkna ut att en bild idag kostar ca ett halvt öre i lagringsutrymme. Detta kombinerat med lättillgängligheten att fota via mobil eller digitalkamera gör att allt fler av oss får allt fler bilder och allt svårare att hålla översikt över dessa.
Vad gör man då? Ett sätt är att "tagga" (etikettera) bilderna med märkningar som "Sommarstugan", "Janne" eller det år som bilden togs. Detta blir ett fantastiskt verktyg inte minst eftersom taggarna är sökbara, så de gånger man senare vill få fram en viss kategori väljer man bara urvalskriterier.

Ett annat sätt, som presenteras nedan, är något man kan använda de gånger man bara snabbt vill sortera fram en samling favoriter ur en stor mängd bilder. Kanske för att snabbt skapa en fotobok eller liknande med bilder från ett nyligen digitaliserat dia-arkiv.
För att göra detta kan man förstås använda Utforskaren och ett bildvisningsprogram som exempelvis "Windows Fotovisare" för att bläddra igenom bilderna och kopiera de bilder man valt ut till en ny mapp. Det går fint så länge man har en någorlunda överskådlig mängd bilder att handskas med. Har man dock tusentals foton finns det andra sätt som lyckligtvis är betydligt snabbare och smidigare.

Photosift

Stig in Photosift. Jag hittade det här programmet häromåret när jag precis stod inför ovan nämnda uppgift. Det är befriande fritt från onödiga extrafunktioner och det är helt gratis. Vad programmet går ut på är att man bläddrar igenom fotosamlingen och låter tangentbordets enskilda tangenter representera olika mappar utefter hur man önskar att organisera sina bilder. Exempelvis kan man välja att <S> nedtryckt på tangentbordet innebär att aktuell fil flyttas till mappen "Skräp" eller att <B> innebär att filen flyttas till mappen "Bra". Och så vidare. Med hur många knappar/mappar man önskar. Man kan också välja om filerna ska kopieras eller flyttas. Poängen är att det går fort. Att trycka på <B> tar förstås betydligt kortare tid än att växla program, hitta rätt fil och kopiera den till en ny mapp. Ett par tusen bilder blir snabbt ett par hundra. Och ett par hundra blir förtiofem. Och sedan är man klar. En annan funktion som är särskilt användbar just vad gäller digitaliserade diabilder, är att man mycket enkelt kan spegelvända en bild som visat sig vara felvänd. <Ctrl>+<Shift>+<Pil ner>. Klart. Programmet kan laddas ner här (extern länk).