Vanliga frågor

  • Hur blir kvaliteten på bilderna?
    Kvaliteten på de inskannade bilderna är förstås beroende av kvaliteten på ursprungsbilderna. Om man bortser från faktorer från när bilden togs (skärpa, exponering mm) så är det främst förvaring och ålder som spelar in. Dessutom åldras olika filmtyper olika väl. Oftast är det ju dock innehållet på bilderna som är det viktiga. Att skärpan med kompaktkameran inte var perfekt särskilt ofta får man nog räkna med. Däremot vill man såklart bevara bilderna i så god kvalitet som möjligt. De filmskannrar vi använder tillhör absolut toppklass: Noritsu LS-600 samt Nikon 9000 ED. Pappersfoton skannar vi i flatbädd (Epson v850 Pro) då de erbjuder högst kvalite samt ett riskfritt förfarande för dina bilder. 
    Vad bör man då se upp med när man går igenom sina bilder? Damm, repor och färgskiftningar kan vi korrigera helt eller delvis. Det man mest bör hålla utkik efter är grövre smuts, fett och mögel. Då vi med våra priser inte har resurser att restaurera enskilda bilder, kommer denna typ av smuts med på den inskannade bilden. 
  • Vilken upplösning använder ni er av?
    Vår filosofi är att använda en så hög upplösning att man aldrig ska behöva skanna om en bild om man beslutar sig för att göra en förstoring eller vill arkivera all bildinformation. Därför skannar vi dia och negativ i 4000dpi (vilket resulterar i en bildfil på ca 20 megapixel) samt pappersfoton i 600dpi vilket fångar den maximala information som ett skarpt pappersfoto kan innehålla.
  • Jag har både framkallade foton och negativ. Vilka lämpar sig bättre för inskanning?
    Det finns flera faktorer som överväger till negativets favör. En fotokopia är i grunden en förstorad tolkning av ett negativ. Detta innebär att information oundvikligen gått förlorad när förstoringen gjordes. Detta kan ha skett i olika hög grad, men skärpa, färger, och dynamiskt omfång är faktorer som negativet briljerar på. Dessutom har fotokopian troligen använts och kanske skadats i högre utsträckning än negativet. Slutligen är ju också negativen enklare att skicka då de tar betydligt mindre plats.
    Med allt detta sagt så är det förstås ni själv som avgör om ni önskar att vi skannar negativ eller fotokopia.
  • Får inskannade negativ rättvända färger?
    Ja! Färgerna blir som de "ska" se ut, och inte inverterade som när man tittar på negativet som det är.
  • Hur paketerar jag mina bilder?
    Se denna sida för packningstips.
  • Vad händer med de bilder jag skickar in?
    Efter att vi är färdiga med bilderna returnerar vi dem till er till den avsändaradress ni angett och fakturerar 150kr för returportot. Är ni inte intresserade av att få tillbaka bilderna, kryssa i motsvarande ruta på ordersedeln så slänger vi dem istället, och reducerar returportot till 50kr. För mer information, se vår integritetspolicy.
  • Finns det risk att mina bilder skadas eller förstörs?
    Förutsatt att ni varit noga när ni packat bilderna vill vi svara nej på den frågan. Våra metoder är framtagna för att vara så skonsamma som möjligt på det inskannade materialet, och vi behandlar varje bild som om den vore vår egen. 
  • Jag bor i närheten av Skellefteå. Kan jag lämna in bilderna hos er direkt?
    Självklart! Det är förstås det enklaste sättet att skicka något. Hör av dig till oss innan så är vi beredda. 
  • Kan man köpa presentkort hos er?
    Det kan man! Se denna sida för mer information.
  • Vilket filformat använder ni?
    Vi skickar alla bilder som minimalt komprimerade JPG-filer. Vill ni kan vi istället skicka i TIF-format mot en extra kostnad av 1kr/bild. 
  • Man kan ju skanna in foton själv. Varför ska man anlita er?
    Det är förstås upp till var och en att avgöra om man vill lägga ner tid och pengar på att själv skanna in bilder. Man bör dock komma ihåg att de dia/negativskannrar som säljs på olika stormarknader har en lång väg att gå vad gäller inskannad kvalitet. Flatbädds- och filmskannrar i segmentet 5000kr och uppåt kan kvalitetsmässigt fungera någorlunda, men då får man å andra sidan räkna med att varje enskild inskannad bild/negativ/dia tar flera minuter i anspråk. Sen tillkommer ytterligare arbete vid sidan av själva inskanningen i form av rengöring, efterbearbetning och organisering av material.
    Vi har utrustning som gör att vi åstadkommer ett bättre slutresultat än vad man kan få av en skanner avsedd för hemmabruk, och detta på betydligt kortare tid, vilket gör att vi kan hålla priserna nere. Win-win!